Kakao
Kakao - Kakaové boby, Theobroma cacao
Kakaové boby se řadí mezi superpotraviny a jejich účinky na lidské zdraví jsou nezanedbatelné.
Kakao obsahuje širokou škálu vitamínů, minerálů, antioxidantů. Kakaové boby obsahují přes 300 různých látek, včetně takových jako anandamid, arginin, dopamin, tryptofan, theobromin. Užívání čistého kakaa doplňuje hladinu hořčíku v organismu a zabraňuje jeho předčasnému stárnutí. Moderní studie uveřejňují jeden z nejvyšších obsahů antioxidantů v potravinách vůbec. Ovšem zde si musíme dát pozor, kakaový prášek, který již prošel procesem pražení, obsahuje antioxidantů až 20x méně.
Ovšem to nejdůležitější. Nepražené kakaové boby obsahují látky přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu. Díky působení kanabinoidu anandaminu, esenciální aminokyseliny tryptofanu, fenylalaninu a theobrominu dochází k vyplavení několika hormonů mj. serotoninu, jenž mají jako komplex za následek - pocit uvolnění, štěstí, klesnutí hladiny stresových hormonů a zároveň mírnou stimulaci, podněcující k další tvořivosti. Kakaové boby se v tomto stávají skvělým antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů – řádově do několika desítek minut. Dojde k rozjasnění očí, mysli a ke zvýšení chuti do práce. Kakaové boby se tímto stávají skvělým pomocníkem při studiu, či psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.