Lapacho
Lapacho - legendární nápoj Inků
Lapacho - Tabebuia Avellanedae - Pau D´Arco
Léčivé účinky těchto stromů byly využívány Indiány z kmene Inků. To, co Inkové již dávno věděli, bylo vědci nyní objeveno znovu. Stalo se tak zejména zásluhou lékaře Dr. Paula Martina, který dlouhodobě sledoval lidové léčitelství mezi jihoamerickými indiány. Zjistil, že potomci Inků, kmen Callawaya v mnoha případech používají k léčbě kúru jistého stromu Lapacho. V Latinské Americe a později i v USA se na různých univerzitách rozběhl výzkum, který léčebný účinek Lapacha prokázal. V zemích Latinské Ameriky je od roku 1982 oficiálně uznán jako léčivá rostlina. Dle vyjádření mnoha botaniků, chemiků i lékařů se jedná o jednu z nejúčinějších léčivých rostlin na světě.
Od roku 1991 přichází na západoevropské trhy. Pěstování, sběr, zpracování a doprava podléhá přísné kontrole.
Příprava: 10 g ( 1 polévková lžíce ) na čtyři šálky vody
Čaj se vysype do vroucí vody, nechá se 5 min povařit, potom 20 min louhovat.
K louhování použijte skleněnou či keramickou nádobu.
Nedávat do hliníkových nádob.
Pro terapeutické účely užívat 3 šálky denně mezí jídly, neslazený s ustálenou pokojovou teplotou.Užívat 4 týdny (200g), zopakovat dle potřeby po dalších 4 týdnech.Jako čaj běžné spotřeby pít kdykoliv horký i chlazený.